sobota 11. května 2013

Zeleninový veganský koláč



Na webu jsem našla tento krásný recept na koláč, který vypadal fantasticky, barevně a zdravě :-)Koláč je veganský, slnaný a dobrý za tepla i za studena.

 Recept:

Těsto:

sezamové či lněné semínko1 hrnek celozrnné žitné mouky
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva/vinného kamene
1/3 hrnku vody
1/3 hrnku olivového oleje
sůl, pepř
Všechny suché přísady dát do mixéru a rozmixujeme, přidáme vodu a olej a vypracujeme těsto, které dáme do formy vyložené pčícím papírem.  Nahoru dáme další pečící papír a nasypeme třeba fazole, aby se těsto při pečení nezdouvalo a pečeme ve vyhřáté troubě 8minut na 180°C, pak sundáme papír s fazolema a dopečeme ještě cca 5minut.

Všechny suché přísady dát do mixéru a rozmixujeme, přidáme vodu a olej a vypracujeme těsto, které dáme do formy vyložené pčícím papírem.  Nahoru dáme další pečící papír a nasypeme třeba fazole, aby se těsto při pečení nezdouvalo a pečeme ve vyhřáté troubě 8minut na 180°C, pak sundáme papír s fazolema a dopečeme ještě cca 5minut.



Náplň:
1 menší cibulka
1 sojovou smetanu (Provamel)
1 sojakrém
1/4 tavenýru
k dochucení česnek, sůl, muškátový oříšek, Tebi, pepř

Na trošce oleje necháme zeskolvatět cibulku, přidáme sojovou smetanu (např. Provamel) a Sojakrém, pokud máme tak i Tavenýr. Dochutit dle chuti solí, pepřem, muškátovým oříškem, popř. i česnekem a kdo používá i TEBI lahůdkovým droždím. Necháme vše rozpustit, nalejeme na předpečený korpus a povrch ozdobíme na proužky nakrájenou zeleninou (mrkev, cuketa, lilek, nebo i růžičky brokolice či květáku). Dál pečeme na 180°C cca 30-40 minut, až to chytne barvičku. Dobrou chuť :-)



3 komentáře: