Recept:
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1/5 hrnku celozrnné špaldové mouky
1 hrnek třtinového cukru, nebo 100-120g medu (ten se mi špatně měří na hrnky)
2 čajové lžičky octu
1/2 lžičky soli
1 hrnek vody
1/3 hrnku oleje
1 lžička vanilkové esence Marks a Spencer
1/4 hrnku Fair Trade kakaa
1 prášek do pečiva
Postup:
(zkouším párátkem které zapíchnu doprostřed koláče, pokud jej vytáhnu suché, těsto se na něj nelepí, je hotovo).
Protože je Stevia hrozně zdravá, ale mě hrozně nechutná, rozhodla jsem se zkusit ji sem propašovat. Sázela jsem na to, že hodně kakaa přerazí tu pachuť, kterou pro mne Stevia má.
Místo cukru jsem použila 1/4 hrnku stevia a asi 2 lžíce medu. Po ochutnání těsta jsem radši přidala ještě skořici, protože pořád bylo ještě co přerážet.
Výsledek byl poměrně dobrý, chutný, ale já jsem zjistila, že toto, sice velice prospěšné a nízkokalorické přírodní sladidlo bohužel do svého jídelníčku opravdu nezařadím.
Ozdoby na koláči nejsou z cukru, ale přes formičku jsem nasypala sojový nápoj v prášku ;-)
Pekla jsem tento koláč i na Férovou snídani, na něj jsem použila FairTrade třtinový cukr, který byl lepivějšíí než dříve používaný, pro jistotu jsem cukr smíchala s moukou a celé to společně prosila přes síto, protože jsem měla strach, že bych v těstě měla kusy cukru. Byl krásně nadýchaný, opravdu výborný.
Žádné komentáře:
Okomentovat