středa 5. února 2014

Obyčejné rohlíky



Rohlíky všichni dobře známe, někdy dostanu chuť na ty domácí, z kvasnic jsou udělané rychleji, než bych pro ně došla do krámu... Recept není nic inovativního, prostě obyčejné rohlíky.

Recept:

500g hladké mouky
50 g margarínu
10g sádla (prý je pak těsto déle vláčné)
250ml mléka
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička cukru
1 kostka čerstvého droždí


Mouku jsem nasypala do mísy, do ní jsem rozdrobila celou kostku droždí čím více je tam droždí, tím kratší dobu těsto kyne, já osobně mám radši delší kynutí s menším podílem droždí (nebo kváskové pečivo), ovšem, tlačil mě čas. Pak jsem přidala sůl, cukr, mléko a rozpuštěné tuky. Těsto jsem nechala kynout půl hodiny a pak jsem jej rozdělila na 4 díly. Každý díl jsem vyválela na placku, kterou jsem opět rozkrájela na 4 díly a ty pak smotala od "základny" trojúhelníku k jeho špičce. Spoj, kde je špička jsem pak dala dolů, aby se při kynutí a pečení rohlíky nerozjížděly.
Naskládala jsem 16 rohlíčků na dva plechy, jeden jsem nechala kynout 20 minut v mírně vyhřáté troubě, druhý na lince v kuchyni, protože ten jsem pak dávala do trouby později. Po 20 minutách jsem si rozehřála troubu na 180°C a do ní dala plech s rohlíky kynutými v troubě, stříkla jsem na dno trouby vodu aby se zapařila, rychle jsem ji zavřela a pekla až zrpžověly. Do stejně zapařené trouby jsem pak dala péct další plech.
Příští várku udělám s malou obměnou (ne celopšeničné, mléko nahradím za syrovátku a tuk dám máslo).



2 komentáře: