Už dlouho jsem chtěla vyrobit nějaké vlastní "mléko" z obilovin. Mandlové už mám zasebou a ze špaldy, co mám doma jsem zatím vařila jen slaná jídla, což jsem chtěla změnit...
Vymyslela jsem tedy, že vyrobím obilný nápoj a z toho co zbyde zkusím něco upéct... Tady je výroba "mléka"
Recept
200 g špaldy jsem namočila ve vodě asi na 18 hodin.
Během té doby jsem ji jednou slila, propláchla a namočila do nové vody.
Pak jsem ji slila, dala do hrnce, přidala jsem 1,5 litru vody a vařila do změknutí (cca půl hodiny, ale spíš míň). Prý jde udělat i raw varianta, kdy se obilniny nechají pouze namočené, nechala bych je v tom případě namočené alespoň dva dny, aby se v nich více obnovil život, vyzkoušeno to ale nemám.
No a pak jsem to už jen slila přes husté síto, mléko nalila do nádoby a drť, chcete-li kaši, jsem nechala vychladnout a přemýšlela co dál.
A na co jsem přišla? Samozřejmě na nejjednodušší variantu, tedy část dám do Ovesných muffinů a část si dám ke snídani jako kaši, když do toho přidám trochu medu a banán nebo jablko a skořici.Z této dávky jsem dostala asi 3/4 litru mléka, chtěla jsem ho hustší, jinak by se dalo naředit určitě minimálně na 1,5 litru.
Mléko časem "sedá" takže je potřeba jej před použitím protřepat.
A na co jsem přišla? Samozřejmě na nejjednodušší variantu, tedy část dám do Ovesných muffinů a část si dám ke snídani jako kaši, když do toho přidám trochu medu a banán nebo jablko a skořici.Z této dávky jsem dostala asi 3/4 litru mléka, chtěla jsem ho hustší, jinak by se dalo naředit určitě minimálně na 1,5 litru.
Mléko časem "sedá" takže je potřeba jej před použitím protřepat.
Super nápad vyzkouším v raw variantě ;-)
OdpovědětVymazat