A je to tady, konečně jsem se dopracovala k tomu, pořídit si ošatku. Tu mi za velice mrzký peníz koupila jedna kamarádka někde v okolí Brna, kde přesně ovšem nevím, no objednala jsem si u ní další, protože mne ošatky nadchly, příště se zeptám, když by někdo chtěl vědět.
Recept:
350g žitného kvásku
250ml vody
2,5 lžičky soli
1,5 lžíce kmínu
100g celozrnné špaldové mouky
420g žitné chlebové mouky
100g hladké pšeničné mouky
Všechny suroviny jsem, ráno před odchodem do školky, smíchala v domácí pekárně, nic složitého a manuálně náročného na přípravu. Jen ze začátku jse potřeba těsto zkontrolovat, jestli má správnou konzistenci, zda není příliš řídké nebo naopak tuhé. Různé mouky mají totiž různou schopnost sát vodu a stejně tak kvásek může být pokaždé jinak tuhý či řídký. Já jsem dosypávala trošku hladké mouky a pak jsem nechala pekárnu pekárnou, program byl na cca 2 hodiny a poté těsto kynulo ještě asi 4 hodiny, než jsem přišla domů. Kváskové těsto potřebuje delší dobu k pečení než kvasnice.
Těsto jsem vyklopila z pekárny na pomoučený vál, prohnětla, tak jak se chleba hníst má, pomoučila a dala do ošatky. Do té jsem předem nasypala otruby, aby se chleba lépe vyklopil na plech. Ošatku s chlebem jsem překryla folií a nechala kynout asi 2,5hodiny, klidně by to sneslo i dýl, ale už jsem potřebovala píct, aby byl čerstvý chléb akorát k večeři. Když by kynul dýl, měl by větší dírky ve střídě, ale takhle to už muselo stačit.
Předem jsem si rozehřála troubu naplno i s plechem a miskou vody, kterou jsem postavila na dno trouby, aby vytvořila v troubě páru.
Chléb je potřeba nechat před krájením ASPOŇ ČÁSTEČNĚ vychladnout, jinak bude uvnitř vlhký a bude se lepit. My taky nevydrželi a krájeli jsme dříve než zcela vychladl, ale teplý chleba je teplý chleba, co si budeme povídat. Takže přeji dobrou chuť,pp okud se jej rozhodnete také vyzkoušet.
Žádné komentáře:
Okomentovat